torstai 5. syyskuuta 2013

Ennakko: Oluton festarit Jyväskylässä 13.9.-21.9.2013 – Päätapahtuma, panimot



Aiemmassa postauksessa tulikin käsiteltyä kaksipäiväistä pienpanimotapahtumaa edeltävän viikon valmistavat aktiviteetit, joissa niin ikään pääpaino on laadukkaissa käsityöoluissa. Tapahtumaviikon päättää kauan odotettu maamme pienimpien pienpanimoiden kokoontuminen, jossa tarjolla on laadukasta nautittavaa, hyvää seuraa ja leppoisaa tunnelmaa.  Merkatkaa siis 20.-21.9.2013 kalentereihinne ja valmistautukaa nauttimaan!

Mielestäni Oluton festarit saattavat päätökseen Jyväskylän olutkulttuurin nopean, oikeansuuntaisen ja ilahduttavan kasvuvaiheen ensimmäisen osan. Vajaan vuoden aikana kaupungissa on tapahtunut oluen saralla paljon – ehkä jopa enemmän kuin vuosikymmeniin yhteensä! Palokka-oluet ovat villinneet kansaa ja tuoneet savunmakuiset erikoisoluet ihmisten huulille, Hiisi-panimon toiminnan aloitusta on odoteltu vesi kielellä ja viimein koneet saatiin käyntiin Palokan Heinämäessä! Siksi onkin hienoa, että viimeksi mainittu kaupunkimme ylpeys häärii myös nyt järjestettävän tapahtuman taustalla. Paljon on siis tapahtumia ja tekemistä mahtunut lyhyen ajan sisään, mutta Hiisin matka on vasta aluillaan. Toivotaan että viimeistään tämä tapahtuma saa paikallisen panimon nimen ja ennenkaikkea oluet pysyvästi paikkakuntalaisten huulille - mikseipä muidenkin. Mutta sitten itse asiaan...

Perjantaina 20.9 kello 17 aukeavat ovet pienpanimo-ständien monipuoliseen maailmaan! Kuten jo jokunen aika sitten sanailin, on kyseessä suurista olutfestivaaleista poikkeava, kaikkein pienimpiin kotimaisiin toimijoihin perustuva tapahtuma - "oluttapahtumien kapinallinen". Osallistujalista puhuukin puolestaan - koolla on todella mielenkiintoinen kattaus maamme pienimpiä panimoita. Luvassa on siis runsaasti suurelle (ja vähän pienemmällekin) yleisölle ennalta tuntemattomia makuja ja tuotteita. Lista on ilahduttavaa katseltavaa ja viimeistään tätä silmäillessä voin vakuuttaa, ettei näitä juhlia kannata jättää väliin! 
Taisto ratkeaa festareilla!
Kun yhtälöön lisätään vielä Taisto-kotiolutkilpailun finalistien oluet, joilla tiukasta alkukarsinnasta valikoituneet kaksi kotiolutmestaria taistelevat himoitusta Reservin Olutmestari-tittelistä. Finaalia varten valmistetut oluet ovat tarjolla viikonloppuna festivaalialueella. Oiva tilaisuus siis tutustua samalla kertaa myös kotioluen maailmaan! Taiston finaalissahan on myös jyväskyläläisväriä, kun palokkalalainen Ukonmalja mittelee taitojaan turkulaisen runomiehen, Sampo Järven kanssa. Festivaaliyleisö valitsee oluiden perusteella suosikkinsa, joka siis kaappaa himoitun tittelin itselleen, mutta pääsee myös valmistamaan omaa oluttaan kaupalliseen levitykseen Hiisin laitteistolla! Kilpailun taso on alusta saakka ollut tiukka, eikä finaalista varmastikaan jännitystä jää puuttumaan - Olutkellari pääsi testaamaan Ukonmaljan alkukarsintaolutta, joten tason kovuus on hyvin tiedossa. Tasaisesti vielä onnea kummallekin finalistille!

Panimokattaus näyttää siis seuraavanlaiselta - aivan kaikkien juomavalikoimaa ei vielä ole saatavilla, mutta tuohon voidaan palata lähempänä H-hetkeä! 

Panimo Hiisi, Jyväskylä
Kaupungin ylpeys, tapahtuman järjestäjä - tästä on koko alkuvuosi puhuttu!
  • Rakki 4,5 % – Runsaasti humaloitu pale ale. Festarin virallinen olut     
  • Raivoava Rakki 6,2 % – Vielä reilummin humaloitu IPA     
  • Lumooja 5,3 % – Mausteinen ja vehnäinen vaalea IPA     
  • Palokka Savuvehnä 4,5 % – Miedosti savuinen vehnäolut     
  • Palokka Savuhumala 5,3 % – Savuinen, vaalea ja reilusti humaloitu pale ale

Rekolan Panimo, Mäntsälä
Vuonna 2012 perustettu panimo, jonka levikki on pienestä koosta ollut ilahduttavan laajaa! Hieno lisä osanottajiin, erikoistunut ruuan ja oluen pyhän liiton vahvistamiseen...
  • Munkin Tie 6,7 % – Tuhti ja henkevä tumma ale     
  • Katajan Kuiske 6,3 % – Katajamarjoilla höystetty rukiinen ale     
  • Metsänhenki 4,5 % – Kuusenkerkällä miedosti maustettu ale     
  • Kesäkolli 4,3 % – Tuoreella inkiväärillä maustettu vehnäolut

Kiteen Panimo, Kitee
Hiisin tavoin yksi tuoreimmista toimijoista maassamme – ensiolut on vasta hiljattain saatu liikkeelle panimolta, eli myös tuolla on taival vasta aluillaan. Olutkellarille vielä maistamaton panimo!
  • Pajari Pils 4,5 % – Tuhtia makua täynnä oleva vaalea lager

Paljon puhuttu pienpanimo, joka on vallannut tasaisesti olutharrastajien sydämiä suomenmaassa. Todella raikas osallistuja tapahtumaan. Olutkellarille vielä maistamaton panimo!
  • Sihteeri Blond 4,1 % – Vaalea ja hurmaava belgialaistyylinen ale     
  • Pikkupomo 6,0 % – Tukevarunkoinen ja miellyttävästi humaloitu ale     
  • Piirimyyjä 5,7 % – Kullankeltainen ja raikas american pale ale

Edustaa Satakunnassa sitä kokeneempaa kaartia oluenvalmistuksen saralla. Laadukkaita käsityöoluita valmistava panimo, jonka tuotokset ovat olleet toinen toistaan makoisampia!
  • Mufloni Vehnä 5 % – Tyylipuhdas saksalaistyylinen vehnäolut  
  • Kesäderby 4,5 % – Viimeiset kesän viileimmästä oluesta  
  • Mufloni Äkäpukki 9,0 % – Väkevääkin vahvempi stout

Malmgårdin Panimo, Pernaja
Edustaa tapahtuman kokeneempaa osastoa, valikoima on mukavan laaja ja kohtuullisen hyvin saavutettavissa – joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Laadukkaita ja maustuvia pintahiivaoluita maalaismaiseman keskeltä!

"Valikoimassa on kaksi tuoteperhettä: Malmgård-tuotteissa keskeisessä roolissa on oman pellon vilja, kun taas Huvila-perheen kantavana teemana on rohkeammat ja voimakkaammat makuelämykset."
  • Huvila Pale Ale 4,2 % – reilun humalainen jälkimaku     
  • Huvila Brown Ale 4,6 % – tumman ruskea janonsammuttaja     
  • Huvila ESB 5,2 % – tukevan maltainen maku ja pitkä katkera jälkimaku     
  • Huvila X-Porter 7,0 % – runsas ja pehmeä suklainen ja paahtunut maku     
  • Huvila Arctic Circle Ale 7,3 % – rukiinen ja katajainen pehmeä maku     
  • Belge 8,0 % – runsaan hedelmäinen ja mausteinen maku     
  • H.O.D.A 3,7 % – katkeroa niin, että maistuu seuraavanakin päivänä

Rousal Brygghus, Rosala
Jollain tapaa mystinenkin panimo Hiittisten saaristosta, Rosalan saarelta! Suomen pienimmäksikin kehuttu panimo sijaitsee perustajan vanhempien kellarissa. Odotettu vieras saapuvaksi Jyväskylään! Makoisaa on meno ollut tähän saakka...
  • Olutvalikoima päivittyy lähempänä!  

Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Tamperelaisista se nuorin, vastikään toimintansa todenteolla aloittanut osakaslähtöinen peikkopanimo, joka tuo mukanaan kaksi ravintolavahvuista tuotettaan! Talkootyöstä voimaa saava perinteisen oluenvalmistuksen ideologiaa toteuttava panimo – olisin ollut pettynyt mikäli tämä olisi listalta puuttunut!
  • Simo Vehnäolut 5,2 % – Hedelmäinen saksalaistyylinen vehnäolut     
  • Isoportteri 7,3 % – Suklainen ja paahtuneen arominen portteri

Tuossapa mukava lista parin päivän urakointiin, useita ennalta maistamattomia oluita ja panimoita siis allekirjoittaneellekin, joten mielenkiinto kasvaa entisestään. Lisäksi paikan päällä on tarjolla pientä purtavaa ja livemusiikkia. Ruokapuoli hoituu pitkälti lähituottajien tarjoomisin eikä särpimen suunnittelussa olutmaailmaakaan olla päästy unohtamaan. Käy lukemassa tarkka ohjelma ennakon kolmannesta osasta! Loppuun vielä tiivistettyä informaatiota järjestelyistä:
  • Paikka: Vanhat veturitallit (kartta)
  • Milloin: 
    • pe 20.9 klo 17.00 - 00.30
    • la 21.9 klo 12.00 - 00.30
  • Mitä maksaa: 
    • 10€/pv (Huom! perjantaina klo 21.00 jälkeen 15€!)
    • 18€/2pv  
    • Olutta saa tapahtumapaikalla lipukkeita vastaan, jotka kustantavat pyöreät 3,25€/kpl. Lipukkeita ostetaan paikanpäältä - yksi lipuke oikeuttaa 0,2l annokseen, kahdella saa 0,5l juomaa 
Katso myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti