lauantai 10. toukokuuta 2014

Hiisi Kompassi

  • Tyyli: Witbier
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
  • Mistä: Mestarin Herkku, Jyväskylä (S-Ryhmän tilausolut)
Keväinen mökkiterassi, lämpiävä sauna - ja pieni palanen kaupunkia...
”Katu on kuuma ja Kompassilla ollaan tunnetusti kesän keskiössä. Kokeneemmankin kulkijan huulilla on leveä hymy, kun matkaan ovat tarttuneet uusimmat mausteet maailmalta. Summer-nimisellä humalalajikkeella aromihumaloitu belgivaikutteinen vehnä on omimmillaan kesän riennoissa ja herkullisena palan painikkeena.”

Hiisin Kompassi… Se tuli Jyväskylän oluttarjontaan kuin varkain, sillä hieman vahingossakin törmäsin tähän wittiin Mestarin Herkun oluthyllyllä. Tokihan S-ketjulle puuhaillusta oluesta oli ollut puhetta ja itse asiassa sain siitä maistiaisenkin jokin hetki sitten panimolla käydessäni – se kuitenkin pääsi hetkeksi unohtumaan, mutta mukavahan se on yllättyä uudestaan samasta aiheesta! Kompassilla on myös vahvempi isoveli – Kompassin Kulkija, joka jatkaa keskustaa (lukumäärällään) dominoivien S-ravintoloiden ensimmäisen tilausoluen, Keskimaan Kulkijan aloittamalla tiellä. Hiisin Tatun sanoin uusi Kulkija on kevyempää Kompassia "IPAisampaa" ja hieman erilaisella humalakirjolla ryyditettyä - luonnollisesti humaloinnin osuus on myös tuntuvampi vahvemmassa kokonaisuudessa (66 IBU vs. 20 IBU). Kulkijakin vaelteli jo ravintoloiden hanoihin, joten senkin kimppuun pääsee jo ryntäämään. Keskitytään tässä vaiheessa kuitenkin maitokauppavahvuiseen pikkuveljeen.

Eli belgivaikutteista vehnäolutta, virallisemmin witbieriä olisi tarjolla. Humaliksi on valikoitunut australialainen Summer-lajike, jota löytyy vaalean kesäjuoman aromipuolelta. Pullon kyljessä mainittu katkerohumala-Magnum antaakin sitten pontta purevammassa muodossa. Kuten tyylistäkin on johdateltavissa, on oluen valmistuksessa käytetty ohramaltaan lisäksi myös vehnää. Tatun mukaan tarkoitus oli loihtia hyvää kesäjuomaa, eikä varsinaista humalapommia siksi lähdetty tavoittelemaan. Summerin käytöllä aromimaailmaan onkin haettu keveyttä ja hedelmäisyyttä, mutta sen myönnetään myös nimensä puolesta sopivan teemaan hyvin.

Mikäs tässä nyt on niin urbaania?
Mutta miksi tämä belgivehnä on sitten muka niin urbaani ja kuinka kompasseilla on asian kanssa mitään tekemistä? Kompassi on paitsi oluen nimi, mutta myös Jyväskylän keskustasta löytyvä, kävelykatuun sommiteltu ilmansuunnat osoittava, kaksiulotteinen laattataideteos. Se löytyy myös oluen etiketin alareunasta ”oikean” kompassin alta kuvattuna.  Teos sijaitsee Kauppakadun ja Asemakadun risteyksessä, kaupungin vilkkaimmassa ytimessä eikä valtaosa ylitallaavista kulkijoista siihen juurikaan huomiota kiinnitä. Se on kuitenkin paikallisille tuttu, eikä täysin harvinaista ole sopia tapaamista ”Kompassilla” – mutta kaikessa kliseisyydessään se ei kovin yleistä kuitenkaan ole… ”Kompassi, tuo urbaanin Jyväskylän kuhiseva ydin”, voisi joku varmasti sanoa. Eräällä tapaa se myös on yksi kaupungin keskustan tunnusmerkeistäkin ja sinällään hyvä vertauskuva keskusta-aluetta varten valmistetulle oluellekin. Kompassin vilinää voit käydä ihmettelemässä ytimeen suunnatun verkkokameran kautta… Nippelinä vielä kerrottakoon, ettei keskustan Kompassi suinkaan ole ainoa ilmansuuntia osoittava taideteos kaupungissa – satamasta Rantaraitin varrelta löytyy nimittäin hieman massiivisempi monumentti, Markku Hakurin taiteilema Suuri Kompassi. Jyväskylässä ilmeisesti rakastetaan ilmansuuntia...

Uhmasin kuitenkin oluen alkuperäistä tarkoitusta ja nappasin yhden oluen matkaani maaseudun rauhaan – kompassihan on välttämätön väline metsään lähdettäessä, joten turvallisuus ennen kaikkea. Mikäs sen parempi hetki kaataa kesäjuomaa lasiin kuin mökkisaunan terassilla istuskellen ja saunaan välillä puita lisäillen… Oma keksimä viisaus sanookin, että maalle on ihan luvallista viedä mukanaan jotain kaupunkilaista, kunhan vastavuoroisesti palaa betoniviidakon hälinään edes pieni pala maaseutua mukanaan… Tällä kertaa Kompassi oli tuo kaupungista mukana tuotu asia – maaseudulta taasen mukaani otin levänneen, luonnonläheisyyden hyväilemän ja rentoutuneen mielen. Mielestäni varsin onnistunut vaihtokauppa. Mutta viisas on sanontakin…

Hiisi Kompassi
Samea, utuisen keltainen ja todella runsasvaahtoinen olut. Vaalea, paksu vaahto on myös varsin sinnikästä sorttia ja viimeisteleekin mallikkaasti varsin nätin oluen ulkomuodon. Tuoksultaan Kompassi on alkuun melko mieto, mutta mukavaa raikkautta henkivä ja hiljalleen voimistuva. Vehnäinen maltaisuus sekä hyvin esillä oleva mausteinen belgihiivaisuus antavat sitrusvivahteisen ja hedelmäisen raikkauden tueksi sopivaa luonteikkuutta. Myös hienoista happamuutta viljavan vehnän ja humalan purennan välimaastosta löytyy. Tasapainoinen ja kesäisen vaalea.

Maussa on tuoksua enemmän potkua, joskin ajoittaista makujen ohuutta onkin aistittavissa. Päälinjat noudattelevat suurpiirteiltään tuoksun kirjoa ja maultaan Kompassi onkin tasapainoinen, kesään sopiva ja riittävän vivahteikas – sopivasti luonnettakin löytyy. Vaaleaa, hieman viljaisaakin vehnää, hentoa happamuutta sekä mausteita hyvin ilmentävää belgihiivaa. Ohut siivu myös banaanista hedelmäisyyttä… Jokseenkin sitruksisen hedelmäinen aromikkuus raikastaa pirteydellään ja sulautuu katkeramman happamuuden kanssa kielenkantoihin mukavasti eritoten loppumaun puolella tarttuvaksi paketiksi. Suutuntumaltaan keskirunsas, joskin keventyy kesäiseksi janonsammuttajaksi kohtalaisten hiilihappojen ansiosta.

Tuomio: Oivallinen valinta kesäkeleihin, joskaan urbaanius ei liene ehdoton pakko nautintoympäristön valinnassa. Sopivasti purevuutta, mausteista hiivan läsnäoloa sekä vehnän tähdittämää vaaleutta, kesän makuja ja tasapainoa. Riittävästi pureksittavaa menemättä suotta tunkkaisen tai liian syvän puolelle. Oivallinen sellaisenaan tai hyvässä seurassa nautittuna – pitänee myös kesäisistä ruokanautinnoista.

Lisätäänpä vielä jälkipohdintana, että olut toimii myös maaseudun rauhassa ja on omiaan myös rantasaunan terassilla nautittuna… Saunan lämmityksen ja itse saunomisenkin yhteydessä…

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti