tiistai 28. maaliskuuta 2017

Sonnisaari Humalaja

Sonnisaari Humalaja
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,7
  • Panimo: Sonnisaari, Oulu, Suomi

Sainhan sitä minäkin, Sonnisaaren kehuttua Humalajaa nimittäin. Ensimmäinen Alkoon saapunut erä myytiin loppuun ennen kuin huomasinkaan, mutta saalistin pari pulloa verkkopalvelun kautta toisen satsin tullessa tilattavaksi. Rempseästi humaloitu olut on saanut runsaita kehuja oluthörhöjen suunnalta, joskin sen tyylimääritelmästä on käyty jonkin verran keskustelua.
”Onks se ny westcoustii vai nyyinkländii eli vermonttii?”
Paha sanoa, omat kokemukset hedelmäsmoothiemaisista Vermont IPOista kun rajoittuvat göteborgilaisen Stigbergetsin mainioon GBG Beer Weekiin - eli "osaamisen" pohjana on ruotsalainen New England IPA, hauskaa. Siihen verraten Humalaja on suoraviivaisempi, huomattavasti katkerampi, vähemmän utuinen ja tuntumaltaankin tavallisemman ipamainen. Oululaiset ovat toki tietoisesti vääntäneet katkeronsa kaakkoon, mutta eroja vaikuttaisi olevan muutoinkin. Eipä tällä lopulta ole väliä ja kuten todettua, paha sanoa mikä on homman nimi kun kohuttu Vermont/NEIPA –tyyli on itsellenikin varsin kokematon. Pirun hyvä IPA Humalaja joka tapauksessa on.

Humalajan runko rakentuu Pale Ale-, Pils- ja Carapilsmaltaiden lisäksi vehnän ja kaurahiutaleiden varaan. Humalointi on hoidettu toimivasti Azaccaa, Amarilloa, Citraa ja Mosaicia käyttäen ja kieltämättä koossa on viime vuoden (ja miksei tämänkin) parhaan kotimaisen IPAn titteliin oikeuttava kokonaisuus. Hanastahan tätä vielä haluaisi päästä maistelemaan, mutta onneksi pullotavaraakin tuli hommattua yhtä kappaletta enemmän.
Vermont on utuisen keltaista humalanektaria. Mehuisen raikasta hedelmäisyyttä komppaa sonnisaareleiseen tapaan tiukan katkeroinen takapotku. Vehnämallas ja kaurahiutaleet tukevoittavat suutuntumaa, parantavat vaahtoa ja niiden synnyttämä utuinen ulkonäkö korostaa humaloinnin hedelmämehumaisia piirteitä.
Sonnisaari Humalaja
Vaalea, ei kovin samea vaan utuista näkyä lähentelevä olut muutamilla hiutaleilla ja kohtalaisella vaahtokerroksella varustettuna. Tuoksu on aikas napakka. Terävää, hyvällä tapaa kovaa greippisyyttä löytyy runsaasti vaaleaa ja hillittyä taustaa vasten maalattuna. Muut palapelin palaset ovatkin huomattavasti pienempää kokoluokkaa trooppisen, sinällään mehukkaan hedelmätirauksen soljuessa hieman vaimennettuna taustalla. Äkkiseltään tämä vaikuttaa aika suoraviivaisesta ja voimakkaalta greippi-IPA iloittelulta, ananas-mangomaisen mehukeiton löytyessä vasta pienen etsiskelyn jälkeen. Hyvältä kuitenkin vaikuttaa.

Maku vie peliä vielä asteen ronskimmin greippipuutarhojen äärelle ja matkaan mahtuu myös eloisampaa sitrusmaista pirskahtelua. Lopetus on hyvin rapea greippisen purennan aloittaessa nousunsa jo hyvissä ajoin, oluen vasta kaatuessa kielen päälle. Tausta henkii kepeää, joskin aukotonta vaaleutta aivan alkupäähän painottuvalla, vaalean trooppisella hedelmäsmoothien silauksella tehostettuna. Lopputulema on tuoksun tapaan mukavan suoraviivainen, hyvin tarraava ja fressi IPAelämys kotimaisen lajitarjonnan kirkkaasta kärjestä. Stigbergetsin GBG:n kaltaista New Englandia ei juuri tarjolla ole rehdinpuoleisen itärannikon paukuttaessa vakuuttavalla tehokkuudella teesejään. Laatu on priimaa eikä humalahurmos pääse tökkimään. Tuoretta menoa.

Tuomio: Napakan greippinen laatu-IPA Oulusta.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti