torstai 5. tammikuuta 2017

Rennot ruotsalaiset: Beerbliotek Sockerbruket Saison #036 & A Passion for Strawberry Blondes #164




Beerbliotekin kevyempää osaamista.
Göteborgista ponnistava Beerbliotek on yksi Ruotsin kansainvälisimmistä panimoista – ainakin taustojensa perusteella. Alkujaan kahden kaveruksen, Adamin ja Richardin, kotiolutharrastuksesta liikkeelle lähtenyt panimoprojekti edustaa länsinaapurimme modernimpaa ja omakohtaisten kokemusten perusteella varmaotteisen trendikästä pienpanimolinjaa. Doppio-nimistä kahvikauppaa Göteborgissa pyörittänyt Australialais-uusiseelantilais-kaksikko aloitteli kotiolutharrastuksen mallasjuomia kohtaan kasvaneen kiinnostuksen innoittamina. Tarkoitusta varten vuokratussa tilassa työskenneltiin muutama kuukausi dynaamisena duona, kunnes mukaan ”houkuteltiin” kolmas kaverus, tällä kertaa eteläafrikkalainen Darryl.

Harrastuksen kanssa sitten tuusattiin hartaasti kolmisen vuotta, kunnes päätös kaupallisen panimon perustemisesta tehtiin. Adamin, Richardin ja Darrylin lisäksi mukaan haalittiin myös hieman ruotsalaisväriä kolmikolle tutun Andersin muodossa ja tarvittavien laitehankinta- ja viranomaiskierrosten päätteeksi Göteborg sai uuden panimon. Beerbliotek aloitti toimintansa vuoden 2012 lopulla entisen sokeritehtaan tiloissa, josta sana Sockerbruket on jäänyt elämään.

Kotioluttoiminnasta tuttu kokeilunhalu, reseptiikalla pelaaminen ja uusien olutvariaatioiden kehittäminen kuuluvat panimon arkeen vielä tänäkin päivänä. Omien firmojen ja päivätöiden ohella pyöritetty panimotoiminta keräsi nopeasti suosiota ja pian oltiin tilanteessa, jossa kysyntä ylitti reippaasti tarjonnan. Seitsemän kuukauden jälkeen kapasiteetti ja tuotantomäärä kaksinkertaistettiin eioon myynnin minimoimiseksi, mutta jo reilun vuoden päästä oli taas keksittävä jotain uutta.

Kansainvälistä rivistöä laajentamaan saatiin tässä vaiheessa vielä enlantilainen Gary sekä ruotsalainen Niklas, joiden myötävaikutuksella panimolla otettiin suuri askel eteenpäin: toimintaa laajennettiin ottamalla käyttöön toinen panimotila, joka sijaitsi vain pienen kävelymatkan päässä Sockerbruketin verstaalta. Kungstenin uusien tilojen myötä panimo sai myös pullotus- ja tölkityslinjaston kasvattaen sitä myöten tuotteiden saatavuutta entisestään. Nykyisin on Kungstenillä myös oma tap room.

Taiteilu kahden panimon välillä ei kuitenkaan ole aivan simppeliä, mutta pienen aivoriihen jälkeen panimoväki keksi ratkaisun: Sockerbruket pyhitettiin hapanoluiden tekoon Kungstenin panimon keskittyessä leikittelemään oluilla muilla keinoin. Kaksi tuotantolinjaa, kaksi eri ideologiaa, mutta yksi panimo ja yhteinäinen brändi. Fyysinen välimatka tuotantolaitosten välillä on omiaan pitämään hapanoluiden normaalisti epätoivotut pöpöt loitolla IPA- ja DIPA-kuvioista ja onhan se toisaalta aika katu-uskottavaa pyörittää kahta olutverstasta rinnakkain. ”No meillähän on tosiaan vielä sitten tuo sourverstas tuolla parin korttelin päässä…”.

Toinen päivän oluistamme...
Beerbliotekin oluita on rantautunut viime aikoina myös Suomen kauppatarjontaan ja nappasinkin pari uutta tuttavuutta Palokan Citymarketin hyllystä matkaani. Sockerbruketin puolella valmistettu, kevyt ja rennosti Chinookilla kuivahumaloitu Saison on käytetty panimon mukaan suhteellisen lämpimissä olosuhteissa hiivan mausteisten aromien esiin saamiseksi humaloinnin antaessa kepeälle oluella oman, sitrusmaisen leimansa. Mukana on hitunen vehnää ja kauraa lopputuleman ollessa varsin leppoisa ja pirteän oloinen, 3,5-prosenttinen kesäolut.

Esittelyn toinen osapuoli, intohimoinen Berliner Weisse, A Passion For Strawberry Blondes, kiusoittelee alkoholivastaisen konservatiivisiiven maailmankatsomusta tehokkaasti. 3,6-prosenttisena, rentona ja kevyenä olutnautintona se tukee ”keskiolut Alkoon” linjaa ja toisaalta todistaa vähäalkoholisemmassakin oluessa olevan hyvää potentiaalia. Etiketin rakkausnäytelmä sen sijaan saattaa aiheuttaa aamupuuron kulkeutumisen väärään kurkkuun ajatusmaailmaltaan keskiaikaisessa Suomessa elävien sanansaattajien keskuudessa. Kyseessä on panimon kuudes berliineri ja kuten nimikin kertoo, on olut maustettu passionhedelmin ja mansikoin.
This beer is dedicated to everyone living their life full of passion.
Jag tycker. Beerbliotekillä on homma hallussa ja meno mukavan freesiä. Tässä siis kaksi kevyempää, rento-otteista ja vahvuuksissaan hyvin toimivaa olutta ehkä vähän kesäisemmän mielen marinointiin.

Beerbliotek Sockerbruket Saison #036

Saison / 3,5% / Beerbliotek, Göteborg, Ruotsi
Vaalea, ananasmainen ja samea olut runsaalla, höttöisellä ja laskevalla vaahdolla. Tuoksu on aromaattisen hedelmäinen sitrusmainen särmä edellä liikkuen. Kevyt, mausteisen hiivainen yleisvaikutelma toimii tuoden muutoin raikkaan kepeään tunnelmaan runsautta ja syvyyttä - muttei liikaa.

Maultaan miedohko, sitrusmaisen pisteliäs, hennon hedelmäinen ja potkivan mausteinen. Lopun greippisävyinen purevuus antaa kivasti luonnetta hiivasta nostetun mausteisuuden sekä aromaattisen sitrushedelmäisyyden viitoittaessa kevyen ja virkeän oluen alkutaivalta.

Tuomio: Kevyt, kepeä ja pirteä sessio-Saison.

Pisteet: 32/50

Beerbliotek A Passion for Strawberry Blondes #164

Berliner Weisse / 3,6% / Beerbliotek, Göteborg, Ruotsi
Samea, ananaksenkeltainen, pienikuplaisella ja valkoisella vaahdolla koristeltu olut. Tuoksu on lempeän hapan, tuoreen metsämansikkainen ja hedelmäinen. Aika kesäinen tunnelma vaaleassa ja kevyessä, mutta silti pyöreän höttöisessä paketissa.

Maultaan odotetusti hieman kulmikkaampi, tuntuvamman hapan, rungoltaan viljavan vehnäinen. Mansikkaisuus on tuoksua parfyymimäisempää passionin esiintyessä enemmänkin kevyen hedelmälihaisena juonteena. Lopun happamuudessa on mukana hedelmäkarkkimaista hedelmäisyyttä, ehkä mansikan vaikutuksesta peräisin.

Kokonaisuus on kauniissa tasapainossa täynnä kesäistä intohimoa. Berliineriksi ehkä vähän kesykin happamuuden ja hiilihappojenkin ollessa enemmälti pehmeän hempeitä terävimmän kärjen puuttuessa oikeastaan kokonaan. Se tekee oluesta toisaalta mainion puutarhajuoman, joten mikäpä siinä sitten. Mielenkiintoinen esitys.

Tuomio: Lempeä ja mansikkainen Berliner Weisse.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti