maanantai 15. joulukuuta 2014

MEOM X Panimo Hiisi X Paahtimo Papu: Boheemi Papu


Yhteistyössä on ideaa – tätä ei yksinkertaisesti tämän jälkeen voi kukaan kiistää! Kun kolme jyväskyläläistoimijaa yhdistää voimansa on lopputuloksena odotetusti jotain suurta ja kaunista – näin kävi tälläkin kertaa. Puhun nyt oluesta, jonka nostin viime metreillä Olutopas.infon vuosiäänestyksessäkin omissa listoissani kotimaisten oluiden kärkipaikalle ja kansainvälisessäkin kisassa neljännelle sijalle tämän vuoden osalta… Voitaneen ihan rehellisesti sanoa, että nyt kolahti – ja kovaa!

Mistä siis oikein on kyse? Noh, paikallinen mainostoimisto MEOM vastaa Hiisin ulkoisesta ilmeestä ja onkin tehnyt ansiokasta työtä brändin visuaalisen puolen eteen. Alkusyksystähän yhteistyö syveni niin sanotusti pintaa syvemmälle, kun ravintolamyyntiin ilmestyi Hiisin ja MEOMin yhteinen bohemian aleksi kutsuttu luomuolut – Boheemi… Luomuahan panimolta oli jonkin aikaa tiedusteltu lisenssien hankkimisen myötä ja ajatuksena olikin, että kun sellainen tehdään niin siihen sitten myös panostetaan. Näin sai alkunsa historialliselta Böömin alueelta makujaan lainaava, Boheemi-sarjan ensimmäinen olut, josta kuulemma pullotellaan kohta puoliin jo toista satsia tarjolle...

Kohdista kulkusi kohti tätä merkkiä...
Ennen bohemian alen toisintoa markkinoille kuitenkin ehti saman sarjan toinen olut, tummempi, mahtavampi ja yhteistyökenttää entisestään laajentava Boheemi Papu. Sen teossa on ollut aktiivisesti Hiisin ja MEOMin lisäksi mukana myös viime keväänä ovensa avannut luomukahvipaahtimo Papu, joka on hurmannut jyväskyläläiset vastapaahdetun kahvin aromeillaan. Ajatus luomuisasta kahvioluesta on kytenytkin mielissä jo pidemmän aikaa ja näin talven tultua aika oli enemmän kuin kypsä kahviselle stoutelämykselle. Kyllä vain!

Olut rakentuu pääosin kotimaisten luomumaltaiden varaan, mutta on joukkoon ripoteltu myös hippunen saksalaistakin luomulaatua, joka haukkaa 2,5%:n siivun tummien mallaslaatujen osuudesta – lisäksi matkaan on tarttunut luomukaurahiutaleita ja koko komeus on viimeistelty Papun omakätisesti paahtamalla guatemalalaisella luomukahvilla. Kahvia oluen valmistukseen kului kaksi kiloa, josta uutettiin viidenkymmenen litran "panos". Se riitti mausteeksi tuhannen litran oluterän tekoon. Hiisin Tatu kuvailee kahvilaadun merkitystä oluen teossa seuraavasti:
Kahvilaadulla on tässä oluessa iso merkitys, ja käytetty laatu on päätetty yhdessä Papun paahtomestarin, Risto-Pekan kanssa. Guatemala-kahvi on Papun tämänhetkisen (senhetkisen?) valikoiman vähiten hapokas ja eniten suklaisen pehmeän paahteinen, joten päädyttiin siihen, että yhdessä pehmeän paahteisen kaurastoutin kanssa yhdistelmä varmaankin olisi napakymppi... ja niinhän se oli!

Kahvisia makuja ja pikkusuolaista... @ Old Brick's Inn
Ja niinhän se tosiaan oli..! Omani pääsin maistamaan hieman sattuman kautta, sillä kesken jouluostosten kahvihammastani alkoi vietävästi kolottamaan. Samalla myös vatsani ilmaisi halunsa pikkusuolaisen nauttimiseen, eikä tilanne jättänyt juurikaan muita vaihtoehtoja kuin astella ravitsemusliikkeeseen ihmisen perustarpeita tyydyttämään. Olutoppaalla sain muistutuksen Old Brick’sin ranskalaisten toimivuudesta pikkunälkään, joten ajattelin ensin hoidella pois vatsaa kalvaneen puutostilan. Vaan enpä arvannutkaan perillä odottavan mieluisan yllätyksen, joka mahdollistaisi myös paahteisen nautinnon takaamisen samalla kertaa… Hiisin Boheemia Papuahan siellä oli tarjolla, joskin myös Brick’sin oma olut, Hiisin valmistama O’Behave kutkutteli. Kahvisia makuja sen kuitenkin olla piti enkä kadu valintaani. Tässä vaiheessa en maltakaan olla hyppäämättä asioiden edelle, vaan kaivelen ennen varsinaisen arvion esittämistä esille yhteenvetoni tästä hienosta oluesta:
Miehelle, joka oppi juomaan kahvia porttereiden ja stoutien kautta tämä on unelmien täyttymys! Kaunis, runsaan kahvinen paahdeunelma josta ei ulottuvuutta puutu. Vaihtaisin aamukahvini heti tähän, mikäli se vain olisi mahdollista ja hyväksyttävää - en kyllä ikinä ehtisi ajoissa töihin, tätä lasillista nimittäin nauttisi puoli päivää...
Paahteiset oluet tosiaan olivat merkittävässä osassa tutustumisessani kahvin ihmeelliseen maailmaan eli eräänlainen porttiteoria pätee kuin päteekin oluiden suhteen. Stout muutoinkin kuului tyylilajina selkeimpiin suosikkeihini ja etenkin kahvilla tai suklaalla maustetut versiot ovat pääsääntöisesti olleet suurta herkkua. Alapuolelta löytyy vielä arvioinnin puuttuva osa, joka ehkä hieman valottaa yhteenvedon taustoja. Tarkasta myös MEOMin Boheemi-sarjalle tekemät verkkosivut: Boheemi.fi sekä Hiisin uudistunut ilme - niin ikään MEOMin käsialaa tuokin... Huhut muuten kertovat, että Boheemin tavoin myös Boheemia Papua olisi uutta erää tuloillaan... Aijjai!

Boheemi Papu
Mustan tai ainakin todella syvän ruskea olut kevyen rusehtavalla vaahdolla, joka on liikkeiltään hauskan kermaista. Tuoksu viettelee, se nimittäin tursuaa vastapaahdettua, hivenen suklaista ja elegantin tummaa kahvinpapuisuutta... Hieman kuiva, silti nahkean samettinen ja syliinsä kutsuva. Vienoa makeutta suklaan puolelta, myös erehdyttävästi vaniljaisenoloista verhoa? Tästä ei varmasti kahvin...öh, siis oluen tuoksu voi olennaisesti parantua?

Ja maku...voi jestas! Tummaa, hitaasti paahtunutta kahvin papua - sitä riittää... Sopivan kevyellä otteella kuivaa, aitoa suklaisuutta, jauheista kaakaota ja edelleen mielestäni hentoa vaniljaa - tai sitten tuo vivahde vain kuuluisi pakettiin niin ilmiselvästi, että kuvittelen sen todeksi... Kahvisuus omaa hienoisen kitkerän luonteenpiirteen joka pääsee esiin loppupuolella, jälkimaussa myös pieni tiraus kahvista happamuutta yleisen, runsaan paahteen kumppanina. Toki alta löytyy muutakin, mutta tällä kertaa haluan keskittyä paahteen sävyihin... (Noh kevyttä, kuivatun hedelmäistä kypsyyttä, sopuisan hillittyä katkeruutta sekä hyvin hentoa maustemaista kuivuutta).

Pisteet: 41/50

Tämähän hullaannutti täysin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti