keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Kaksi thornbridgeläistä: Jaipur & Wild Raven



Viime lauantaina tuli piipahdettua Jyväskylän Revolutionissa kaverin synttäreiden muodossa. Melko vähän on kaupungin ruoka- ja juomatarjontaa tullut viime aikoina käytyä lävitse, mutta yleisesti mieliin on jäänyt muhimaan käsitys oluttarjonnan hyvästä laajentumisesta myös olutravintoloiden ulkopuolella. Niinpä myös Revolution tarjoaa ihan kohtalaisen valikoiman maltaisia makuja listoiltaan. Listalta löytyi mm. BrewDogin perustuotteita sekä Sierra Nevadan ja Lagunitaksen makuja, unohtamatta Hiisin tuomaa paikallisväriä. Pääosin lista tarjoilikin muodikkaan rapeaa menoa, mikä hieman ikävästi tarkoitti sitä, ettei jälkiruoaksi oikein tahtonut paahteisempia sävyjä löytyä. Tästä kuitenkin selvittiin hieman soveltamalla… Uusia tuttavuuksia haaviin jäi kaksin kappalein, yhdeksi suosikkipanimoistani nousseen Thornbridgen oluita kumpainenkin. Otetaan ensin tarkasteluun aperitiivinä toiminut Jaipur IPA.


Thornbridge Jaipur
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 5,9
  • Panimo: Thornbridge, Bakewell, Englanti
Jaipuria olen kuullut monesta suunnasta kehuttavan, mutta pitkään kyseinen olut on allekirjoittaneen onnistunut kiertämään. Pullotettuna olen kyseistä olutta useinkin olutravintoloiden kaapeissa havainnut, mutta olen keskittänyt voimani hanasta lasketun humalapommin metsästykseen – nyt odotus vihdoin palkittiin.

Thornbridge Jaipur
Melko suoraviivainen, maistuva ja tuntumaltaan virkistävän kevyt IPA hyvällä purevuudella. Paljon greippistä katkeroa, hieman ruohoa ja kukkaistakin otetta. Aromaattista hedelmää on hillitysti, samoin hennon makeaa mallasta. Oikein mainio, turhia kikkailematon IPA, joka kelpasi myös ruuan kylkeen. Raikas, katkera ja maittava.

Pisteet: 38/50


Thornbridge Wild Raven
  • Tyyli: Black IPA
  • Alk.%: 6,6
  • Panimo: Thornbridge, Bakewell, Englanti
World Beer Awardseissa 2012 maailman parhaaksi Black IPAksi valittu bakewellilainen oli itselleni mieluisa yllätys ja melko rapsakasta hinnasta (10,90€/0,5l) huolimatta otin pullollisen maisteluun. Wild Ravenin takana on uusiseelantilainen, nykyisin jo Buxtonin kirjoilla oleva, kotioluistaankin aikanaan tunnustusta saanut James Kemp. Hänen loihtimansa, tumman puhuva, paahteinen katkeroherkku pitää sisällään mm. suklaamaltaita ja on ladattu kutkuttavalla Nelson Sauvin-, Centennial- ja Sorachi Ace-humalakattauksella. Eli ei aivan sitä portterin kaipuuseen iskevää tarjontaa, mutta hyvä alku kuitenkin…

Thornbridge Wild Raven
Wild Raven paljastuukin oikein mainioksi lajinsa edustajaksi, josta löytyy rehtiä paahteisuutta kuin kevyempää suklaatakin. Humalointi on kuitenkin vahviten esillä ja greippinen, hieman pihkainenkin rapeus pelaa maltaan tumman paahteen kanssa hyvin yhteen. Ehkä viimeinen silaus jää kokonaisuudesta uupumaan, mutta tästä huolimatta maailmanluokan olut. Black IPA on tyylinä itselleni vähän kaksijakoinen, sillä mieluusti nauttisin näitä makuja ronskimman rungon ja paksumman tuntuman kera – sitä varten onkin sitten imperial stoutit… Makuasioita, hyvinhän tämä näinkin toimii.

Pisteet: 38/50

1 kommentti:

  1. Mun mielestä toi Jaipur on ihan yliarvostettu ipa, valovuosien päässä vaikkapa ihan saman panimonkin Halcyonista(tosin sitä ei niin monesta paikasta saa, joten ehkä Jaipurin hehkutusta ei kannata siihen verrata?). Hieno olut Jaipur toki on, mutta mielestäni ipana ei kummoinen. Jotenkin hassusti ehkä jopa vähän pilsnermäinen ipa... Eli sinäänsä erikoinen kyllä!
    Wild Raven taas saattaa hyvinkin olla paras maistamani black ipa! Itse tykkään tosta tyylistä, vaikka aika paljon heikkoja esityksiä sieltä löytyy. Ei niistä mitään imperial stouttien tuntumaa kannatakaan hakea! Mutta voimakkaasti humaloitujen ystävänä, ja toisaalta paahteisuudesta,tummemmista kuivatuista hedelmistä ja maltaisuudesta väliin nauttivana nää voi joskus olla ihan nappijuttuja (Wild Ravenin kohdalla tilanne on juurikin tämä). Toisaalta, jos on tarkoitus vaikkapa syysiltana fiilistellä kynttilän valossa yhden hyvän oluen parissa, ja marketin hyllyllä on joku ennen maistamaton black ipa esim. Victoryn Storm King IS:n vieressä, niin kylläpä se IS sieltä tuppaa tarttumaan pykälään...

    VastaaPoista