maanantai 24. marraskuuta 2014

To Øl Goliat Imperial Coffee Stout

  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 10,1
  • Panimo: To Øl, Kööpenhamina, Tanska
  • Pantu: De Proefbrouwerij, Hijfte, Belgia


Goljatti pienessä pullossa...

Tanskalaisen kiertolaisen kahvinen imperial stout on kiehtonut pidemmän aikaa ja vuoden odottelun jälkeen kaivelin sen kellarista maistettavaksi. Käytän siitä nimitystä ”pieni suuri olut”, sillä mielestäni on hassua tunkea Goljatiksi nimetty, profiililtaan suuri olut pieneen 0,375l pulloon… Nimessä ja koossa on siis räikeä ristiriita, vaikka eihän kymppivolttista imperial stoutia suuremmasta pullosta tekisi mieli juodakaan. Hämmentävää… Myös To Ølin tituleeraaminen kiertolaiseksi on hieman harhaanjohtavaa. Vierailevana keittelijänä se käytännössä teettää (lähes) koko tuotantonsa De Proefin gypsypanimoiden pyhiinvaelluskohteessa eli kovinkaan aktiivista vaeltelua pitkin maita ja mantua ei Töllin tapauksessa sinällään harrasteta. Itsepä nämä termit olen määritellyt, joten epäjohdonmukainen soppa on täysin omakätisesti aiheutettu – eli ei siitä sen enempää…

Tuopillinen on jälleen ollut tarkkaavaisena siellä missä tapahtuu:  To Ølin ukkelit kertoivat OlutExpossa (2013) Goliatin olleen ensimmäinen panimon panema resepti. Kuten samassa jutussa kolleganikin toteaa, varsin mahtipontinen toiminnan avaus on tanskalaisilla ollut. Ensimmäisenä ei varsinaisesti tulisi mieleen lähteä 10,1%:n imperial stouttia keittelemään, joskin nykypäivänä sulaksi mahdottomuudeksi ilmiötä ei voitane yleistääkään. Oluen reseptiikka kätkee sisäänsä mm. tummaa raakasokeria, paahdettua ohraa, kaurahiutaleita ja gourmet kahvia – mitä se ikinä sitten lieneekään… Joka tapauksessa kahvista menoa lienee tarjolla ja hauskana yksityiskohtana panimon oluista kerrottakoon, että milk stoutteja lukuun ottamatta sen oluet soveltuvat vegaaniseen ruokavalioon – tuli vain vastaan aihetta selvitellessäni… Goljatin tarina kuuluu panimon mukaan näin:
The great warrior of Gath. The mighty champion of the Philistines. Embedded in ancient folklore and religion. Coming from the World of Old. His size and stature is not human. He is bigger. The armor of Goliat is black. Creamy black lacings. Stands with a towering height. He can grab elements from both earth and heaven. Earthy, roasted, notes from the earth. Warming, pungent, sweet notes from the skies. His heart is beating slowly, almost endlessly slow. This man is thought to be invincible!
To Øl Goliat Imperial Coffee Stout

Ulkomuodoltaan täysin musta, ruskeaa vaahto kruunukseen nostattava, jämäkkäliikkeinen ja talven tunnelmaan hyvää vastaparia antava olut. Tuoksultaan varsin mainio… Runsaan kahvinen, mokkaista paahteisuutta henkivä ja muutoinkin hyvin tummuutta uhkuva. Hieman nahkaa, kevyesti tummaa, kuivahkoa suklaata, runsaammin salmikkista vivahdetta. Samettinen, runsas ja syvä…

Maultaan edelleen mainio, joskin tuoksua hieman kitkerämpi – nimenomaan ehkä tumman suklaan ja kahvin osalta. Kahvista paahteisuutta tosiaan piisaa edelleen ja tummalla väriskaalalla liikutaan muutoinkin. Suklaa on noussut tuoksua paremmin esiin ja aidon kuivaa sen meno pitkälti on. Hiven salmiakkia, lopussa kevyesti puraisevaa puumaista katkeroa – melko maltillista, mutta tuntuvaa… Mokkainen samettisuus on karissut tuoksun jäljestä pois, mutta olut on saanut myös uutta luonnetta sen myötä – yleiskuvassa on hienoista turpeen tuntuakin. Tuntumaltaan melko tuhti, liikkeiltään kohtalaisen hidas ja mauiltaan syvä.

Tuomio: Oikein maistuva nautiskeluolut, joka tarjoilee kahvin ehkä sen maistuvimmassa muodossa. Jyhkeä, tasapainoinen, silti sopivan luonteikas kokonaisuus.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti