sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pyhän vuoren maltaista nektaria: Andechser Doppelbock Dunkel


Luostari ja ympäristö (kuva: bahn.de)
Andecshenin benediktiiniläisluostari sijaitsee parinkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Münchenistä, Heiliger Bergin eli ”pyhän vuoren” maalaismaisemissa. Eurooppalaiseen tapaan luostareiden kammioissa on yleensä käännöstyön ja mietiskelyn ohessa valmistettu myös olutta eikä Andecshen tee tähän perinteeseen poikkeusta. Luostaripanimon historia onkin pitkä ja värikäs eikä tuon kirjan sivuja suinkaan ole vielä täyteen kirjoitettu – maistuvia makuja valmistetaan vielä tänäkin päivänä ja hyvä niin.

Oluen tehtailun kerrotaan saaneen alkunsa jo vuonna 1455, jolloin myös luostari itsessään koki johdannollisia muutoksia. Benediktiiniläisyys ajettiin sisään ja operaatiota Tergenseestä suorittamaan lähetetyt munkit toivat mukanaan myös jalon mallasjuoman valmistustaidon. Pitkästä historiastaan huolimatta panimo on pysynyt ajan muutoksessa mukana ja ajan hermolla olleet, edistykselliset paterit ovat kukin vuorollaan toteuttaneet uudistuksia panimon toimintaan ja laitteistoihin. Vuosittain 100.000-hehtolitraa olutta valmistavan luostarin panimorakennus onkin nykyisin erillään luostarikompleksista, joskin samalla tontilla vielä toimitaan. Tuotantolaitos on varsin moderni ja eikä mistään holvikellareiden nyrkkipajasta voitane enää puhua. Nykyinen panimorakennus on rakennettu 70- ja 80-lukujen taitteessa tilanahtauden vuoksi, mutta harkittu laajennus loi alueelle myös kaivattuja työpaikkoja. Kehitystyö luonnollisesti jatkuu edelleen eli keskiaikaiseen ajatteluun ei ainakaan oluen valmistuksen suhteen ole jämähdetty - oluttyylit tosin pitäytyvät perinteisissä saksalaismauissa ja edelleen luotto oluen puhtauslakiin on vahva.

Melko moderniltahan tämä nykyisin vaikuttaa... (kuva: andechs.de)
...mutta kaavusta ei aito munkki luovu... (kuva: andechs.de)
Luostarin alue on yleisölle avoin ja kuuleman mukaan kokemisen arvoinen paikka, tiluksilta nimittäin löytyy viihtyisä biergarten, jossa oluen lisäksi tarjolla on ruhtinaallisen kokoisia ruoka-annoksia. Rehtiä menoa luostarin mailla siis. Luostarin toiminta nojaa myös kestävään kehitykseen mikä näkyy myös sen tuottamissa oluissa. Raaka-aineissa luotetaan Baijerin satoon ja laatua vaalitaan tarkoin.

Panimon oluet ovat tulleet itselleni varsin tutuiksi, sillä isäni tykästyi niihin Münchenin matkallaan pari vuotta sitten. Biergartenin makkaratarjonta saa myös kehuja, joten senkin vuoksi uskallan paikkaa suositella. Tällä kertaa maistossa on yksi suosikeistani, tummahko ja jyhkeä doppelbock, joka kiistatta kuuluu syksyn ja alkutalven tunnelmaan. Andecsher on muuten siitä poikkeuksellinen luostaripanimo, että se valmistaa näitä paastonajan bockeja ympärivuotisesti. Tämä ei toki allekirjoittanutta haittaa ja aika hyvinhän panimo näyttää verkkokauppojenkin puolella olevan edustettuna – lienee siis monille suomalaisillekin tuttu toimija. Panimotoiminnan ounailtu alottamisvuosi löytyy myös oluen etiketistä, mutta löytyypä siitä myös lausahdus: "Genuß für leib und seele" eli vapaasti käännettynä nautintoa sielulle ja ruumiille... Ja kyllähän tässä kieltämättä myös mieli lepää.

 Andechser Doppelbock Dunkel  
Tummahko, ruskean värinen olut joka valoa vasten kajastaa tunnelmoivaa, punertavaa hehkua lävitseen. Vaahto on komea, ei täysin valkoinen ja riittoisa. Tuoksultaan hyvin leipäinen, saaristolaislimpun kuoren tapaan imeltynyt ja rusinaista, kuivattua hedelmää henkivä. Pehmyt, kevyelti hentoa yrttiä henkivä ja mainio tuoksu kaiken kaikkiaan.

Maultaan olut on mitä mainioin seuralainen pimeään ja koleaan syysiltaan. Runsasta, rusehtavan leipäistä maltaisuutta, ajoittain jopa pinttyneen makeaa, limpun kuorista tuntua sekä kuivattua, kevyen makeaa luumuista hedelmää. Jälkipotkussa ripaus yrttiä ja purentaa, jotka leikkaavat kevyesti rosoisuutta muutoin pehmeään, maltaiseen ja sopuisan makeaan kokonaisuuteen. Suutuntumaltaan kohtalaisen runsas, kevyesti tahmaava ja suussa mukavasti soljuva. Syvä, lämmittävä ja nautittava doppelbock.

Tuomio: Maltaan mahtia syksyn pimeyteen tasapainoisessa, runsaassa ja ennen kaikkea laadukkaassa paketissa. Kaunis kokonaisuus, joka istuu hyvin niin takan ääressä pohdiskeluun kuin myös viileän saunaterassin lämmittäjäksi ja miksei palvelisi mainiosti myös lihaisassa pitopöydässä.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti