keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Rokkioluet testissä – Robinsons Trooper & Koff Rock

Robinsons Iron Maiden Trooper
  • Tyyli: Premium Bitter / ESB
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Robinsons, Stockport, Englanti 
Sinebrychoff Koff Rock By Kotiteollisuus
  • Tyyli: Vaalea Lager
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Sinebrychoff, Kerava, Suomi


Rock-oluiden takana maailmaa kääntyy ylösalaisin...
Rock’n’roll! Tällä kertaa hieman erilaista tarinointia oluen ääreltä. Päätin nimittäin ottaa testiin kaksi tämän kevään ”muusikko-olut” uutuutta. Itse lukeudun ennemminkin rytmimusiikin kuluttajiin, mutta ajattelin silti testata hieman rokahtavampaa tavaraa. Koriini päätyi siis englantilaisen Robinsons-panimon Iron Maiden vaikutteinen Trooper-olut sekä kotimainen, Hynysbisseksikin kutsuttu Sinebrychoffin ja Kotiteollisuus-lauluorkesterin yhdessä juonima Koff Rock. Suoranaista vertailuahan näille kahdelle ei kannata lähteä tekemään, sillä puhutaan jo tyylillisesti erityyppisistä oluista – rockin ilosanomasta huolimatta. Trooper edustaa englantilaista bitter-olutmaailmaa, Koff Rockin ollessa vähemmän yllättäen vaalea lager – vielä vähemmän yllättäen kyseessä on ei-täysmallasolut. Ohratärkkelystä nimittäin löytyy tuttuun tapaan makumaailmaa keventämästä. Todellista rock-henkeä ja kapinaa siis luvassa…

No ei. Periaatteessa molemmat oluet ovat sellaisia, joita en lähtökohtaisesti aikonut edes ostaa. Toisaalta Trooper on jotain, jota ehkä pitäisi maistaa koska Iron Maiden, Koff Rock taas sattui koriin Trooperin ansiosta, yksin sitä en olisi lähtenyt ostamaan. Pakkauskoistakin valitsin sen pienemmän, 0,33-litraisen tölkin. No mutta ei anneta ennakkoasenteiden sotkea palettia, vaan tutkaillaanpa hieman minkä tyyppisistä oluista on kyse.

Kikkailua oluella...
Aloitetaan vaikkapa kotimaisesta. Sinebrychoff ja Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynynen, Janne Hongisto sekä Jari Sinkkonen löivät viisaat päänsä yhteen rock-henkisen oluen kehittämiseksi. Tarinan mukaan Suomeen kaivattaisiin olutta, jossa olisi runsaammin rock-asennetta. Porukan yhteistyöllä siis syntyi jälleen yksi vaalea lager lisää maamme olutmarkkinoita "rikastuttamaan", asteen verran tummempana tosin. Koff Rock on saanut luonnetta normaalista Koff-humaloinnista *tirsk*, jonka tueksi sekaan on laitettu myös saksalaista Magnum-humalaa – aromipuolelle siis, sillä katkerothan tekevät oluesta ”kitkerää”. Hynysen Jouni tiivistääkin oluen melko ytimekkäästi kahdella lauseella:


”Aluksi epäilin, ettei testioluita erota toisistaan, mutta jo parin lasin jälkeen huomasin, että eroja löytyy. Me halusimme kehittää oluen, jossa on luonnetta, mutta ei liikaa.”

Ei tuo nyt rehellisesti sanottuna kovinkaan kummoiselta makuelämykseltä kuulosta… Vai tuleeko jollekin mieleen esimerkiksi skotlantilaisen punk-panimo BrewDogin tuotokset em. kuvauksesta? Rock-asennetta on siis olemassa monenlaista. Pahoittelen hieman nihkeää ennakkoasennettani ko. tuotetta kohtaan ja mainittakoon tähän väliin sen johtuvan lähinnä skeptisyydestä maamme suurimpien panimoiden tuotekehittelyä kohtaan. Koff Rock vain haiskahtaa jo kauas rock-kansan rahastamiskeinolta. Markkinointi toimii, provosoiduinhan minäkin törppösen ostamaan…

Trooper on sitten kotoisin Englannista. Samankaltaisuuksia Rockin kanssa löytyy oluen tuotekehittelystä, nimittäin Iron Maidenin vokalisti Bruce Dickinson on ollut mukana kehittämässä sen reseptiä. Nimi valintaa tuskin tarvitsee kellekään perustella. Olut on valmistettu Stockportissa sijaitsevan Robinsons-panimon toimesta. Dickinson onkin kuuleman mukaan oluen ystävä ja arvostaa etenkin real aleja. Tavoitteena oli valmistaa sessioitava, mutta tarpeeksi luonteikas ja makuisa olutnautinto. Humalakattauksesta löytyy Goldings-, Cascade- ja Bobec-lajikkeita ja tyyliksi on määritelty ESB (Extra Special Bitter). Ruotsin viranomaisethan säikähtivät etikettiä, joten paikallinen Valvira kielti Trooperin myynnin Systembolagetissa. Suomen viranomaiset ovat ilmeisesti nukkuneet onnensa ohitse, sillä meillä tämä pääsi myyntiin alkukesästä.

Rokahtava kaksikko.
Molemmat yksilöt ovat kirkkaita, oikeastaan ihan näppärän näköisiä oluita. Trooper on odotetusti tummempi, kuparisen ruskea kun taas Rock edustaa perinteisempää lagerosastoa – ehkä luvatusti aavistuksen tummempana tosin. Vaahtoa ne muodostavat kumpikin jonkin verran, mutta melko nopeasti tuo niiden pinnalta katoaa.

Tuoksultaan molemmat ovat melko mietoja ja harmittomia, mutta Rock pääsee hieman jopa yllättämään hedelmäisellä makeudellaan. Muutoin vastaa melkolailla perinteistä bulkkilager-linjaa: vaaleaa, hieman pahvista mallasta ja metallia eikä loppuunsa tarjoa juuri mitään. Trooper taas edustaa tasapaksua, hieman hailakkaa bittertyyliä. Parhaiten esillä on makea, hieman toffeinen maltaisuus jota tukee puumainen, hieman sitrushedelmiä tihkuva humalointi ja kukkaisa tunkkaisuus, joka onkin sitten jo miedompaa. Ei tämäkään massasta oikein edukseen nouse vaikka ihan miellyttävä kokonaisuus onkin.

Makuhan se ratkaisee. Lähtökohtaisesti sessioitaviksi tarkoitetut oluet eivät yleensä liikoja makunsa puolesta tarjoile, mutta mielestäni Trooperissa on ihan mukavaa otetta. Ehkä hieman valtavirtainen, mutta silti varsin maistuva brittimeininki tästä löytyy, eikä yleiskuva ole lainkaan niin aneeminen kuin tuoksu antoi ymmärtää. Perushyvää tekemistä siis. Toffeista, makeaa maltaisuutta, puumaista humalointia hienoisella sitruksisella happamuudella ja ehkä jopa kypsän puoleista hedelmäisyyttä on joukossa. Rock taas edustaa sitä tuubaa, mitä suurilla panimoilla on tapana pakata mitä erilaisempiin purnukoihin milloin milläkin kuluttajiin vetoavalla teemalla varustettuna. Tokihan tuo runsaammaksi kehuttu humalointi tässä maistuu, mutta sen voima ei riitä kunnolla edes kamppailemaan rautalankaisen yleisilmeen kanssa. Maun suurimmat linjat on onnistuttu jälleen kerran vaimentamaan lahjakkaasti, enkä usko oluen maun ketään pääsevän häiritsemään. Eroa normaaliin salkkutavaraan on loppuunsa hyvin vähän ja oikeastaan tuo vähän väkisinkin haetun humaloinnin rooli tuntuu vain olevan ylimääräinen osa jo lähtökohdiltaan mitään sanomatonta olutta.

...
Loppujen lopuksi ennakko-odotukset pitivät hyvin pitkälti kutinsa. Trooper osoittautui perustason bitteriksi, joka ei juurikaan normilinjasta poikkeavia elämyksiä tarjoa. Voipahan sanoa maistaneensa Iron Maiden-olutta. Luonnollisesti brändi nostaa hintaa, enkä varsinaisesti ko. tyylin suurimpia faneja ole, joten ehdottomasti kertaostokseksi tämä jää. Uteliaisuus vei voiton ensimmäisen kohdalla, ei muuta.

Koff Rockhan tuossa tuli jo etukäteen manattua syvimpään helvettiin ja oikeastaan tuosta se oluen stydein rock löytyykin. Mitäänsanomaton, kaupallinen lagerolut tekemällä tehdyllä humalatuunauksella. Totutun mauton uutuus, johon tällä kertaa tosin oli jotain uutta yritetty tuoda, mutta ei kevyt humalointi teollisuuskuraa kullaksi muuta. Tai no, myyntikatteet varmasti väittävät muuta. Minä puhuin nyt mausta. Ihmetyttää tämänkaltainen puuhastelu. Markkinointiin yms. ollaan valmiita panostamaan ja laittamaan euroja, mutta itse tuote eli olut vain käytännössä saa erilaisen ulkoasun sisällön kehittämisen sijaan. Mutta sitähän valmistetaan mikä myy… 

Motörhead Bastardsia en taida viitsiytyä edes harkitsemaan...

Oluiden pisteet:
  • Robinsons Trooper: 31/50
  • Sinebrychoff Koff Rock: 16/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti