sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Nøgne Ø Global Pale Ale

  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Nøgne Ø, Grimstad, Norja


Kansainvälistä meininkiä Norjan suunnalta.
Grimstadilaisen Nøgnen tuotokset kiinnostavat poikkeuksetta ja viime aikoina norjalaispanimon tuotoksiin onkin tullut tavallista tiheämpään tahtiin törmättyä. Global Pale Ale kuuluu ympäri maan valikoiduissa olutravintoloissa järjestettävien Bitter&Sour-viikkojen oluttarjontaan, mutta on siinä mielessä poikkeusellinen tuotos, että löytyy myös hyvän olutvalikoiman omaavista ruokakaupoista (alkoholilukema näyttää 4,5%). Jyväskylän alueella tätä on tavattu ainakin Palokan Citymarketissa ja K-Supermarket Länsiväylässä, joiden valikoimat ovatkin tunnetusti kaupungin selkeää parhaimmistoa.


Mikä sitten tekee tästä norjalaisesta pale alesta niin sanotusti globaalin oluen? Global Pale Ale käsittää huikean kattauksen eri humalalajikkeita – kaikkiaan kolmetoista kappaletta. Humalat on kerätty yhteensä seitsemästä eri maasta maailman ympäri, joten melkoisen kansainvälinen kokoonpano tästä puolen litran lasipullosta löytyy. Katkerat aromit olueen on toimitettu Englannista, Sloveniasta, Uudesta Seelannista, Tsekeistä, USAsta, Saksasta ja Ausseista. Tähän kun yhdistetään vuonojen maan kirkkaista tunturipuroista alkunsa saanut pohjavesi, ovat keitoksen elementit täydellisyyttä hipovat. Kansainvälinen tunnelma olikin paikallaan, sillä tänä viikonloppuna alkoi ensi kesän jalkapallon MM-kisojen esiturnaus, Confederations Cup, joten pitäähän eväiden olla sen mukaiset.

Nøgne Ø Global Pale Ale
Keskitumma, oranssi pale ale jonka vaahdon muodostus on melko reipasta. Valkoinen vaahtohuntu on kaunis ja ennen kaikkea kestävää laatua. Tuoksu hivelee nenäni hajuhermoja, reseptoreita jotka muuttavat nenän limakalvoille saapuvat molekyylien viestit hajuaistimuksiksi. Nyt myös aivojeni kuorikerroksen primaarinen hajualue tietää, että herkkua on luvassa. Itsestään selvyytenä sanottakoon, että tuoksua hallitsee monipuolinen humalointi, josta löytyy niin sitrushedelmäistä ja mäntyisä aromia, kuin myös eksoottista hedelmäisyyttä ja jopa kukkaisiakin piirteitä – tuoretta ruohoisuutta unohtamatta. Voimakkuudet kulkevat edellä mainitussa järjestyksessä, sitruksen ja männyn ollessa vahvimpina. Tuohon väliin tunkee vielä makea, jopa toffeinen maltaisuus joka onkin tärkeässä roolissa tasapainottamassa suhteellisen hallitsevaa, lähinnä aromaattista humalointia. Makeutta se tuo soppaan melko runsaastikin. Ei uskoisi että oltaisiin maitokauppa-pale alen äärellä, sen verran tuoksussa on syvyyttä.

Yleensä kun liikutaan berliinin muurin alapuolisissa vitamiinilukemissa näiden vahvemmin humaloitujen oluiden kohdalla, ei maku enää vastaakkaan tuoksun syvyyttä ja olemusta. Samaa on aistittavissa tässäkin tapauksessa, mutta onneksi ei humalamehu-linjalle sentään mennä. Runko on siis ohut, mutta makua piisaa siihen nähden yllättävänkin runsaasti, tärkeää syvyyttä unohtamatta. Humalan elementeistä greippiset katkerot ovat nousseet määräävään asemaan, mäntyinen pisteliäisyys taas hoitaa aromipuolta. Makea maltaisuus on hieman tuoksua heikompana sivulla, sama pätee eksoottiseen hedelmäisyyteen. Ruohoinen ja kukkainen tunnelma vielä sinnittelee ajoittain mukana, mutta suurta lisäpotkua niistä ei ole tuomaan – ne tyytyvät lähinnä täyttämään aromien verkosta löytyviä suurimpia aukkoja.

Jälkimaku on pitkä ja katkera, greippisellä ja sitruksisella linjalla mennään. Suutuntuma prosentteihin nähden melko onnistunut, vaikka ohuutta toki on havaittavissa. Yllättävän tasapainoinen suoritus ottaen huomioon humaloiden laaja kattaus ja voimakkuus suhteessa oluen vahvuuteen. Monesti näissä mennään aidan ali, mutta Norjassa tunnutaan tietävän mitä ollaan tekemässä. Hieno, ilahduttavan tasapainoinen humalapommi kepeämpien oluiden ystäville. Suosittelen tutustumaan!

Pisteet: 36/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti